Shockwave je inovativni, neinvazivni tretman koji visoku frekvenciju, kratkotrajnih, eksplozivnih visoko energetskih impulsa prenosi na povređena tkiva. Talase karakteše nagla, gotovo diskontinuirana promena karakteristika medijuma. Postoji izuzetno brz rast pritiska, temperature i gustine protoka. Ovi pulsevi visokog intenziteta mehaničke energije pogoršavaju povređena tkiva (mišiće, tetive, ligamente, kosti, itd.) na ćelijskom nivou, što stimuliše zarastajući odgovor.

Generisanje udarnih talasa - 2 principa koji su uključeni u stvaranje udarnih talasa su:
1. Fokusirano širenje 3 različito generisanih udarnih talasa (elektro-hidraulični, piezo-električni i elektromagnetski) i
2. Radijalno širenje pneumatski generiranih šokova.

Shockwave prenosi mehaničku energiju iz mesta generacije na udaljena područja. Šalje jedan, uglavnom pozitivan impuls pritiska velikih amplitude za kojim sledi relativno mali zatezni talas. Kada se koristi ESWT moraju se uzeti u obzir efekti koji impulse pritiska još više usporavaju kao rezultat nelinearnosti u propagacijskom mediju, kao i fenomene poput refrakcije i difrakcije na akustičnim interfejsima. Činjenica da udarni talasi selektivno utiču na akustičke interfejse (povezivanje dva medija, svaki sa drugačijim gustinom, npr. ulje / voda) i prolaz kroz homogeno elastično tkivo bez oštećenja većine područja je medicinski značajan. Neofokusirani ESWT radijalno se širi sa gustinom protoka energije po pulsu manji od 0,1mJ / mm2 što smanjuje moć za jednu trećinu za svaki centimetar koji prodire u tkivo.
Kako šokovi rade na mišićno-skeletnom sistemu?
Šokovi su akustični talasi (pojedinačni akustični impulsi). Akustični talasi prolaze kroz medijum dok se brzina zvuka ne menja. Na ovoj granici akustični talasi daju energiju ili se reflektuju. Kod muskuloskeletnog sistema brzina zvuka se posebno menja na granici između mekog tkiva i kosti, kao i na površini kalcifikacija unutar mekog tkiva (kao što je unutar tetiva).
Pokazalo se da je ova sila izazvana udarnim talasima izuzetno efikasna u razlaganju depozita kalcijuma i ožiljnih tkiva. Razlaganje može dovesti do drastičnog povećanja funkcije i pokretljivosti i pruža skoro neposrednu relaksaciju od bola.

Osim toga, terapija shockwave stimuliše ćelije u telu - osteoblaste i fibroblaste. Osteoblasti su odgovorni za lečenje kostiju i stvaranje novih koštanih tkiva, dok su fibroblasti odgovorni za lečenje vezivnih tkiva kao što su ligamenti i tetive.

Ova strategija lečenja ubrzava proces lečenja u telu stimulisanjem metabolizma i poboljšanjem cirkulacije krvi radi reparacije oštećenog tkiva.

Biološki efekti ESWT

Stimulativni efekat defokusiranih ekstrakorporalno izazvanih šokova na biološke procese unutar tkiva postao je centar interesovanja u poslednjih nekoliko godina. Biološki mehanizam delovanja nakon udarnog talasa još uvek nije poznat. Prijavljene su biološke reakcije oslobađanja različitih agenasa (mereno imunohistohemijom), kao što su vaskularni endotelni factor rasta (VEGF), sindazni endotelni azot oksid (ENOS) i nuklearni antigen proliferacije (PCNA). Na subcelularnom nivou, oštećenja su -  povećanje permeabilnosti ćelijske membrane, lezije citoskeletona i promene mitohondrija, endoplazmatičnog retikuluma i nuklearna membrana ćelije koja može dovesti do apoptoze. Shockwave su takođe efikasni kao sredstvo za povećanje lokalnog krvotoka i metabolizma, kao i visokog antibakterijskog efekta.

Celulit

Celulit je uobičajena topografska promena u kojoj koža stiče izgled pomarandžine kore ili madraca. Predstavlja lokalizovani metabolički poremećaj potkožnog tkiva. U ovom stanju se javljaju promene na masnom tkivu i mikrocirkulaciji koje su posledica krvnih i limfnih poremećaja uzrokujući fibrosklerozu vezivnog tkiva. Smatra se nezapaljivim, degenerativnim fenomenom koji izaziva promene hipoderma koje proizvode neregularne valvulacije na koži koja je iznad pogođenih područja. Celulit sigurno nije ozbiljan uslov sa medicinskog stanovišta, ali to predstavlja najrasprostranjeniju i najmanje tolerisanu estetsku žalbu među ženama.

Celulit predstavlja sloj masnih naslaga ispod kože, koja se pojavljuje kao neravnina kada se umetne između vezivnog tkiva ispod kože i uzrokuje nabiranje kože. Često se pojavljuje u predelu gluteusa, donjim udovima i stomaku.Preovlađuje kod žena i vrlo teško se uklanja.

Podeljeno je na četiri faze:

I - Utiče na mikrocirkulaciju kože bez ikakvih promena površine.

II - Vazodilatacija se pretvara u oslobađanje tečnostti u eksracelularni prostor, a koža počinje da razvija teksturu kao kora pećnice.

III - Dolazi do povećanja broja i veličine ćelija materija koje proizvode materije (klasteri). Hipodermalni septum se gusti i postaje čvrst. Spužavasti izgled kože postaje očigledan u ležećoj poziciji.

IV - Pogoršanje prethodne faze. Hipodermalni septum postaje sve više i više zadebljan. Nepravilnosti, depresija i projekcije na koži su vidljive golim okom.


Shockwave terapija se može primeniti na celulit, pomažući da se koža gladi i smanji nesavršenost. Kada se koristi na područja sa celulitom, shockwave ometa povezivanje tkiva, čvrstoću i očvršćavanje kože. Tretman takođe poboljšava propustljivost ćelijske membrane, vaskularizaciju i cirkulaciju, i pokreće zapaljenski odgovor na koži. Ovo zauzvrat dovodi do deblje, elastične kože, što daje vidljivo poboljšanje teksture kože. Pored toga, smanjena je debljina sloja masnoće. Pokazano je da je ESWT efikasna na fazu II i III celulita, sa poboljšanjem od približno jedne etape nekoliko meseci.