292019Nov
Izlečite bol u leđima

Izlečite bol u leđima

U Srbiji, ali i u mnogim zemljama sveta, bolovi u leđima, ramenima, vratu, nogama, rukama prvo se tretiraju lekovima protiv bolova, dok je fizikalna terapija ili masaža skoro uvek poslednja u nizu načina lečenja. 

To je dokazala i nedavna studija britanskog Keele Univerziteta, a izveštaj medicinskog časopisa "Lancet medical journal" prenosi da je za lečenje bola u na primer donjem delu leđa, najefikasnija upravo fizikalna terapija uz psihološko savetovanje, istezanje, masažu i druge neinvazivne tretmane. Odmor, kako pokazuje studija, veoma retko pomaže, a lekovi sa i bez recepta trebalo bi da se koriste kao krajnje sredstvo.

Skoro jedna četvrtina građana Srbije oseća neku vrstu bola tokom sedenja, ležanja ili hodanja, a ti bolovi se s godinama pojačavaju. Nastaju kao posledica nepravilnog držanja, manjka kretanja, viška kilograma ali i kod opterećenja zglobova prilikom nekog posla ili sporta.

Zašto je fizikalna terapija efikasnija od medikamenata, za portal Sve o ženi govori doktor Milan Mileusnić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i osnivač specijalističke ordinacije Sport Medical Alliance, jedne od vodećih zdravstrvenih ustanova u Srbiji u oblasti fizikalne medicine, saniranja sportskih povreda, rehabilitacije i regenerativne medicine.

Ordinacija Sport Medical Alliance osnovana je 2009. godine, i već deset godina je lider u fizikalnoj medicini zbog primene najsavremenijih oprema i rehabilitacionih tehnika, ali i estetske terapije i Welness centra u kojem je opuštanje u infracrvenoj sauni, parnom kupatilu i đakuziju zagarantovano. Ova moderna klinika nidi kompletno rešenje za sve vrste rehabilitacionih procesa kroz klasične i inovativne terapije, među kojima se izdvajaju Indiba activ, bioDensity, Ozono terapija, terapija plazme obogaćena trombocitima (PRP terapija), koje na inovativan način ubrzavaju lečenje i oporavak od zamora, umanjuju bol, sprečavaju nove povrede.

PRP terapijom do brzog izlečenja

Kako objašnjava doktor Mileusnić  trombociti i kiseonik leče i isceljuju zahvaljujući izuzetnom svojstvu trombocita da proizvode i luče faktor rasta u organizmu. Izolovanjem trombocita iz određene količine krvi pacijenta i aplikovanjem u kritično mesto pojedinih regija tela pospešuje se rast malih ćelija, a regeneracija tkiba , pod uticajem plazme obogaćene trombocitima započinje odmah, izlečenje nastupa brzo, što potvđuju dugogodišnja istraživanja u svetu.

osteoporoza

Ovo je metoda koja se već uveliko primenjuje u razvijenim zemljama, a kod nas od 2011. u terapiji mišićno skeletnog sistema. Centifugianjem krvi u potpuno sterilnim uslovima, iz krvi pacijenta se, kompjuterskim praćenjem izoluje koncentisana, obogaćena, količina plazmo trombocita, koji je zatim nanose u tkivo određene regije. Alfa granule iz trombocita se vezuju za oštećene ćelije tkiva i ispuštaju svoje faktore rasta. Delovanjem različitih faktora rasta regenerišu se tkivo i hrskavica. Dejstvo plazme u postoru tkiva je tri centimentara u prečniku, od mesta nanošenja – navodi osnivač SMA ordinacije doktor Mileusnić.

Doktor Mileusnić kaže da kod mišićno skeletnog sistema mogu postojati oštećenja meniskusa, dela zglobne kapsule ili mišića. Tačno lociranje mesta oštećenja, odvija se pod video kontrolisanim uslovima, (najšeće ultra zvukom), kako bi se trombocit plazma ubrizgala na kritično mesto. Nakon perioda regeneracije tkiva, koji u nekim situacijama traje dve godine od momenta aplikovanja, nastupa potpuno zarastanje i izlečenje, što potvrđuje i snimak ultra zvuka, koji se pacijentima radi pre I posle.

Prednosti lečenja plazmo trombocitima, koji su dobijeni iz sopstvene krvi, su brojne. Pomaže kod oštećenja i svih degenerativnih oboljenja zglobova, kolena, kuka, ramena, sitnih zglobova šaka ili skočnog zgloba. Praktično nema zgloba gde primenom PRP izostaje efekat lečenja, uključujući i zglobove regije donje vilice, što je u stomatologiji već poznato. Daje rezultate i kod oštećenja mišića i ligemenata.