292019Nov
Osteoporoza – najveći neprijatelj žena

Osteoporoza – najveći neprijatelj žena

Šta vam padne na pamet kada pomislite na modern zenu? Ako je vas odgovor cipela na visoku potpeticu, spadate u većinu, koja dan ne može zamisliti bez tog odevnog predmeta. Prema istraživanju, sprovedenom u Velikoj Britaniji, čak 37 odsto žena spremno je da nosi neudobnu obuću pogrešne velicine, u želji da izgledaju moderno i u trendu, a čak četiri od deset žena kupile bi cipele iako su im neudobne.
Istina je da ženske noge izgledaju fantastično u cipelama sa visokim štiklama i da ovakva obuća daje vaše samopouzdanje. No, ipak, pored želje da budete moderne, visoke I elegantne, nemojte zaboraviti i svoje zdravlje jer svakodnevno nošenje cipela na štiklu može prouzrokovati brojne zdravstvene probleme.

osteoporoza

Pored iskrivljenih prstiju, čukljeva, često nošenje vrtoglavo visokih potpetica moze da utiče na vaše držanje izazove bol u kolenu, butinama, zglobovima. Visoke štikle pomeraju težište telesne mase napred I tako opterećuju kukove, dok nepravilno držanje vrši pritisak na unutrašnjost kolena. Upravo taj deo kolena najčešća je bolna takčka kod žena koje pate od artritisa I osteoporoze, a pritisak koji cipela na štiklu vrši na koleno, može da se uveća za 26 odsto.

 

Zato je za svaki modern ženu, koja misli na svoje zdravlje, neophodna poseta dobrom fizijatru, koji će vam uz pregled I prepisanu terapiju pomoći da ojačate leđne i trbušne mišiće i tako dodatano zaštitite kičmeni stub od daljih komplikacija, kao što je diskus hernija koja vodi u oštećenja nerava.

O nastanku osteoporoze i problemima koje ona može da izazove kod žena, razgovarali smo sa doktorom Milanom Mileusnićem iz MSA klinike, koja svakog osmog u mesecu za žene ogranizuje preglede upola cene i besplatni tretman.

Za nas je svaki mesec osmi mart. Veoma je bitno osvestiti žene, posebno one koje dan provode u visokim potpeticama i u sedećem položaju, jer one moraju više da brinu o zdravlju svojih kostiju, mišića, zglobova. Osteoporoza dovodi do gubitka normalne tvrdoće kostiju, usled čega one postaju lomljive. Kosti gube svoju tvrdoću zbog nedostatka gradivnih materija i postaju sunđeraste – kaže Mileusnić za Alo.

osteoporoza

Kako dalje navodi, koštana masa određuje tvrdoću kostiju, koja zavisi od različitih faktora, kao što su starost, pol i životne navike, a grade je soli kalcijuma (najviše kalcijum-hidroksiapatit).

 Kako bi se kalcijum apsorbovao iz creva poreban je vitamin D, a da bi se zadržao u kostima potreban je estrogen kod žena i testosteron kod muškaraca. Estrogen kod žene određuje količinu koštane mase, kako njegov nivo opada u menopauzi, kosti gube svoju tvrdoću. Koštana masa se stvara tokom detinjstva sve do 25 godine života, a ne menja se narednij 10 godina. Ipak, od 35 se normalno gubi 0.3 do 0.5 odsto koštane mase godišnje. Zato je neophodno redovno ići na kontrole, svakodnevno raditi neagresivne vežbe, koje vam prepiše fizijatar i izbegavati, kad god je to moguće, visoke potpetice, koje utiču na generalno stanje mišića i zglobova – upozorava doktor Mileusnić.