262017Jun

Power Plate


Malo upoznavanja: Šta nam se dešava na Power Plate® treningu?
Zašto trening traje 20 minuta, a ne 1h i više?

Power Plate® sprava radi uz pomoću mehaničkih vibracija, pomerajući platformu prvenstveno gore-dole da poboljša snagu mišića, levo-desno i napred-nazad što doprinosi boljoj ravnoteži i koordinaciji. Ključni faktor je da su vibracije harmonične pa se tako razlikuju od efekata neharmoničnih vibracija na pneumatskoj bušilici ili vibracije prilikom truckanja u autobusu, ukoliko Vam to pada na pamet.

Vibriranje platforme, izaziva prirodni odgovor neuro-mišićnog sistema koji apsorbuje vibracije, vršeći prirodne, refleksne kontrakcije. Frekvencije vibracija idu od 25 do 50 Hz. Vibracije ispod 20 Hz mogu dovesti do poklapanja sa vibracijama na kojima rade naši organi, preko 50 hz gube smisao jer mišići ne mogu da isprate toliki broj kontrakcija i ostaju zgrčeni. Kada bi pokušali najjednostavnije da objasnimo princip rada, rekli bismo da se u vežbi čučnja „odradi“ 900 čučnjeva na podešavanjima od 30 Hz u vežbi u trajanju od 30 sekundi. Naravno, to je teoretski i praktično moguće, usled pomenutog refleksnog odgovora naših mišića na vibracije.

 

Gde su tu dobro poznati tegovi?

Odgovor na ovo pitanje je, u stvari, poigravanje sa fizikom. Trening na Power Plate® spravi, koristi princip Drugog Njutnovog zakona kretanja i dobro poznate formule : SILA = MASA x UBRZANjE. Međutim, dok se u konvencionalnom treningu povećava masa, ovde se povećava ubrzanje uz pomoć vibracija. Vežbač radi sa sopstvenom masom koja dobija ubrzanje, a time i veću G silu koja deluje na mišiće. U zavisnosti od broja vibracija u sekundi i visine pomeranja platforme, G sila se kreće u rasponu od 1 do 6. Ovakav vid vežbanja unapređuje performanse kroz povećanje efikasnosti, čime se postiže skraćivanje kompletnog treninga snage na 20 minuta. Otud i zaštićeni naziv Acceleration Training™ odnosno –ubrzani trening.
Ako se dotaknemo malo istorijata, ideja za vibracione treninge, vuče svoje korene iz 60-ih godina prošlog veka, kada su ruski astronauti koristili vibracionu tehnologiju, da bi izbegli gubitak koštane mase usled odsustva gravitacije u svemiru. Tačnije, povećana mišićna aktivnost, podstiče proizvodnju koštane mase i obratno. Kako astronauti nisu koristili mišiće u bestežinskom stanju, bilo im je potrebno nešto čime mogu da ih vrlo efikasno angažuju i time spreče osteoporozu. Tada su počeli da koriste vibracionu tehonologiju koja je, izazivajući refleksne kontrakcije, davala veoma intenzivni angažman mišića. 1999 godine, holandski olimpijski trener Guus van der Meer patentirao je prvu komercijalnu vibracionu spravu za vežbanje, pod nazivom POWER PLATE®

Kome je namenjen trening na Power Plate® spravi?


Treninzi na Power Plate® spravama, namenjeni su kako ženama, tako i muškarcima. Kako rekreativcima, tako i profesionalnim sportistima, ali i ljudima kojima su potrebni rehabilitacioni procesi. Različitim ciljevima, različitih profila korisnika, treninge prilagođavamo uz pomoć različitih setovanja vibracija koje ova sprava pruža. Najpre naš trening će Vam omogućiti da budete redovan vežbač, jer treninzi traju oko 20 minuta, nakon čega Vas čeka i istezanje i masaža, koji se takođe rade na ovoj moćnoj spravi. Vaš trening, a zatim istezanje i masaža na spravi, biće veoma efikasni sa rezultatima vidljivim za kratko vreme. Dakle, ukoliko zaista želite da radite na svom zdravom i lepom izgledu pri čemu je trening jedna od ključnih komponenti, nedostatak vremena više ne postoji kao izgovor.

Još jedna grupa korisnika koji nemaju na raspolaganju izbor treninga koje žele da rade, već ono koje mogu i smeju, čini grupu koja radi rehabilitacione programe, širom sveta. Pomaže kod sledećih bolesti i stanja: Ruptura prednjeg ukrštenog ligamenta, osteoporoza, bolna stanja kičme, nestabilnost i sklonost padovima, smanjenje boli, multipla skleroza, fibromijalgija, dijabetes, cerebralna paraliza, cistična fibroza…Naravno, sva nabrojana stanja i bolesti, neophodno je da vode isključivo stručna lica.

Ako sumiramo sve navedene činjenice, vežbanjem na Power Plate® spravama možete postići:

• Kompletan trening snage za 20 minuta
• Poboljšanje snage i tonusa mišića
• Poboljšanje cirkulacije
• Jačanje mišićno-tetivnih struktura, posebno ramena, kolena, kukova i karlice. Stimuliše duboke mišiće koji održavaju dobru posturu tela, autonomni živčani sistem
• Ubrzanje metabolizma i pospešivanje smanjenja telesne težine
• Pomaže u borbi protiv celulita i proizvodnji kolagena poboljšavajući kvalitet kože
• Povećava snagu i silu
• Poboljšava ravnotežu i elastičnost
• Opušta i umanjuje stres podstičući lučenje hormona sreće-seratonina
• Pomaže u borbi protiv osteoporoze I povećanja gustine koštane mase
• Smanjuje rizik od povreda I ubrzava oporavak